Terug naar nieuws

Gelukkig zijn in je baan

We geven het elke kandidaat mee: je brengt meer tijd door op je werk dan dat je thuis bent, zorg ervoor dat je plezier hebt in wat je doet. Plezier betekent meer dan alleen lachen met collega’s, het omvat alles wat jou energie geeft om vrolijk naar werk te gaan. Natuurlijk heeft iedereen wel eens een off-day: dan komt de maandag net iets te snel en wil je liever nog een dagje extra van het weekend genieten. Als dit meer regel dan uitzondering wordt, dan is het belangrijk om te checken waar dit vandaan komt. Mocht je twijfelen waar het vandaan komt? Beantwoord dan eens onderstaande vragen en creëer wat duidelijkheid voor jezelf. Deze vier vragen zijn vaak genoeg om te beseffen of je wel op je plek zit. Als het een keertje tegen zit, gooi dan niet direct de handdoek in de ring, maar ga het gesprek aan!

Vraag 1: Word ik gewaardeerd binnen de organisatie?

Je werkt elke dag hard, zorgt voor het beste resultaat en denkt altijd in belang van de organisatie. Je resultaten zijn goed en je zorgt ervoor dat jouw collega’s ook nog eens gelukkig zijn. Een goede werkgever zal jou (soms tussen neus en lippen door) hier voor bedanken: jij bent nodig! Mis je deze waardering? Geef dit dan eens aan bij jouw leidinggevende: een complimentje op zijn tijd kan geen kwaad 😉.

Vraag 2: Word ik uitgedaagd om mezelf te blijven ontwikkelen?

De meeste (young) professionals zijn gedreven en hebben prikkels nodig om energiek te blijven in hun baan. Als er geen prikkels zijn kan dit resulteren in verveling. Verveling zorgt weer voor het maken van fouten, irritaties, etc. Mis je uitdaging? Ga dan het gesprek aan met jouw leidinggevende: hoe kunnen jullie samen de functie zo uitdagend mogelijk maken. Je moet maar zo denken: zij willen gedreven collega’s niet kwijt en jij wil geen saaie baan! Een situatie waarbij je elkaar dus kan versterken.

Vraag 3: Haal ik energie uit mijn collega’s?

Een fijn team waar successen gevierd en tegenslagen samen opgevangen worden: dat is mega belangrijk! Merk je dat het ‘ellebogenwerk’ is en er niet als team samengewerkt wordt? Ga dan goed na of dit bij jou past. Sommige (young) professionals vinden het juist fijn om als individu te werken. Past dit niet bij jou? Check dan goed of dat teamgevoel kan ontstaan en overleg eens met je collega’s hoe je dat kan initiëren. Kan dit niet? Ga dan bij jezelf na of deze cultuur dan wel bij je past.

Vraag 4: Krijg ik ruimte om initiatief te tonen?

Als (young) professional zit je, gemiddeld gezien, vol positieve energie en goede ideeën. Wanneer jij de creativiteit in je hebt om anders te denken dan rest, dan is het prettig als een werkgever dat waardeert én serieus naar jouw ideeën luistert. Vrijheid om mee te denken met de organisatie is vaak heel leuk om te doen en zorgt ervoor dat jij ook meer verantwoordelijkheidsgevoel gaat dragen voor het bedrijf. Kan dit bij jouw werkgever niet, maar vind je dit wel heel belangrijk? Ga het gesprek hierover aan: krijg je de ruimte niet? Bedenk dan goed voor jezelf of deze werkomgeving bij jou past.

Merk je dat je niet kan doen waar jij gelukkig van wordt en dat er geen ruimte is binnen de organisatie om dit te veranderen, dan is het fijn om een gesprek aan te gaan met onze consultants. Samen gaan  we kijken naar waar een volgende stap aan moet voldoen en wij gaan voor je kijken of we bedrijven in ons netwerk hebben die daarbij aansluiten. Wel willen wij young professionals dit meegeven: Soms wil je als starter (te) snel groeien én 10 stappen tegelijk zetten. Besef wel: als starter moet je eerst expert worden in je functie. Dit duurt langer dan vaak gedacht wordt. Ben je écht verzadigd in je rol en is er geen ruimte om meer taken op te pakken: dan ben je toe aan een nieuwe uitdaging!

INSCHRIJVEN
close slider

    Schrijf je in als kandidaat bij ViaJou!

    Vul a.u.b. alle velden correct en volledig in.

    Upload hier uw recente CV (voorkeur in Word)

    Een inschrijving zal door ViaJou vijf jaar bewaard worden, waarbij je altijd de mogelijkheid hebt de inschrijving tussentijds in te trekken.
    Voor meer informatie: zie ons privacy statement.