Terug naar nieuws

HET SOLLICITATIEGESPREK | HOW TO

Het sollicitatiegesprek, of je nu net begint met werken of al 10 jaar werkervaring hebt, het blijft een spannende situatie. Jij moet namelijk in een korte tijd de juiste indruk achter laten bij jouw potentiële nieuwe werkgever. Hoe bereid jij jezelf voor? Wat vertel je wel, wat vertel je niet? In dit artikel geven wij jou een aantal tips mee zodat jij zelfverzekerd het gesprek in kan gaan.

Startend met een belangrijk punt dat wij graag met je delen. Een sollicitatiegesprek is namelijk niet alleen voor het bedrijf een moment om jou te leren kennen, maar ook voor jou het moment om te kijken of jij bij de organisatie past. Het draait namelijk om jou. Jij bent degene die de functie moet vervullen en een groot deel van jou week door zal gaan brengen op deze locatie. Voelt het goed? Kan jij jezelf zijn? Loopt het gesprek soepel? Stap jij met een fijne energie naar buiten? Dan is de kans groot dat dit jouw organisatie is!

Deze wijsheid moet je altijd in je achterhoofd houden, hieronder vind je een aantal tips om het gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen.

 1. De voorbereiding

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat jij relaxter een gesprek in zal gaan. Verdiep je vooraf in het bedrijf (wat doen ze, wat is hun visie, wie werken er?), de functie (wat wordt er van je gevraagd, heb je al ervaring in de taken; bedenk een paar goede voorbeelden, welke vragen heb je?), en de contactpersonen met wie je het gesprek hebt. LinkedIn is hiervoor een goed medium. Je kan zien wie er allemaal binnen de organisatie werken en welke functie zij bekleden.

Een goede voorbereiding zorgt voor een beter beeld van de organisatie en de types die er werken. Dit is fijn, want dan weet jij ook wat voor kleding jij kan dragen. Je maakt maar één keer een goede indruk, dus kleed je altijd naar de organisatie. Neem daarnaast een kladblok/boekje mee en een pen, zodat je aantekeningen kan maken wanneer nodig.

 1. De introductie

Nadat jij binnengekomen bent, en een coronaproof kennis hebt gemaakt met jouw gesprekspartners, krijg jij vaak de mogelijkheid om kort iets over jezelf te vertellen. Veel kandidaten beginnen met ‘nou, ik ben NAAM, 25 jaar en kom uit Breda’. Niet de meest sterke introductie, aangezien zij al deze informatie al hebben. Zorg voor een verhaal dat relevant is en nieuwe informatie toevoegt. ‘Wat fijn dat ik uitgenodigd ben voor een gesprek, op dit moment ben ik werkzaam bij xxxx, hier ben ik na mijn studie begonnen en heb veel geleerd, mijn rol is … nu merk ik dat …. dat zorgt ervoor dat ik op zoek ben naar een volgende stap’ Zo heb je een sterke intro, waar meteen een paar punten naar voren komen die jouw gesprekspartners kunnen uitlichten. Zorg ervoor dat jij kort en goed weet uit te leggen waarom je van baan wisselt.

In dit gedeelte van het gesprek zal de opdrachtgever ook wat dieper ingaan op wie jij bent. Wat motiveert jou? Wat zijn jouw sterke en zwakke punten? Waar wil je naartoe groeien? Noem eens een succesverhaal, etc. Zorg er altijd voor dat jij dicht bij jezelf blijft!

 1. Your turn!

Wanneer je wat dieper in gesprek is het belangrijk dat het gesprek een wisselwerking krijgt. Vraag naar de bedrijfscultuur en de toekomstvisie van de organisatie. Wanneer je over de functie begint kun je diverse vragen stellen als: Wat is de reden dat de vacature is ontstaan? Wat zijn de hoofddoelstellingen van de functie? Wanneer heeft de persoon in deze functie zijn werk goed (of slecht) gedaan? Vragen die jou een duidelijker beeld geven van de rol én interesse laten zien. Dit is namelijk het moment om erachter te komen of de rol bij jou past.

 1. Afsluiting

Wanneer het gesprek tot zijn einde loopt, en alle vragen gesteld zijn, is het tijd om afscheid te nemen. Je kan altijd vragen wat het vervolg is van deze procedure en wanneer je een terugkoppeling mag verwachten. Ook is het interessant om te weten of er meerdere kandidaten op gesprek geweest zijn / gaan. Dit geeft jou net iets meer duidelijk en een juiste verwachting. Bedank aan het einde van het gesprek jouw gesprekspartner(s). Wanneer je het gesprek positief ervaren hebt kan je dit altijd aangeven. ‘Bedankt, het was een erg prettig gesprek, ik wens jullie een prettige dag toe.’ Doe wat goed voelt, zodat jij met een goed gevoel de deur uitstapt!

Met bovenstaande tips ga je net iets meer voorbereid een gesprek in. Wil je nog meer sollicitatietips? Neem eens contact op met een van onze consultants. Zij delen deze graag met je en ondersteunen jou in jouw sollicitatieproces. Om af te sluiten willen we dit nog eens herhalen: Een sollicitatiegesprek is niet alleen voor het bedrijf een moment om jou te leren kennen, maar ook voor jou het moment om te kijken of jij bij de organisatie past!

INSCHRIJVEN
close slider

  Schrijf je in als kandidaat bij ViaJou!

  Vul a.u.b. alle velden correct en volledig in.

  Upload hier uw recente CV (voorkeur in Word)

  Een inschrijving zal door ViaJou vijf jaar bewaard worden, waarbij je altijd de mogelijkheid hebt de inschrijving tussentijds in te trekken.
  Voor meer informatie: zie ons privacy statement.