Terug naar nieuws

Motivatiebrief: onderscheidend zijn

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

Een goede motivatiebrief is essentieel. Vaak krijgen bedrijven zoveel cv’s en brieven binnen dat ze door de bomen het bos niet meer zien. Wil je uitblinken? Doe dat dan met je motivatiebrief.

1 – DE OPBOUW VAN JE BRIEF 

Een goede brief valt of staat bij een goed indeling. Wat wil je allemaal vertellen in je brief en wat is belangrijk om te vermelden?

De reden waarom je interesse hebt in de functie
Een goede brief begint bij de eerste alinea. Bij een eerste scan van de brief zal de lezer in ieder geval de eerste zinnen lezen. Val daarom met de deur in huis en vertel waarom je baan wil. Hoe je dat het beste kunt doen?

Ga bij jezelf na waarom deze functie dé functie voor je is. Als je dit helder voor jezelf hebt, kun je het makkelijker op papier zetten. Vertel bijvoorbeeld eerst hardop waarom je deze baan zo leuk vindt. En ga ook na wat je de nieuwe werkgever te bieden hebt. Schrijf het vervolgens in je eigen woorden op.

Kijk daarnaast verder dan de vacature: waarom spreekt het bedrijf je aan? Kun je je bijvoorbeeld goed vinden in hun missie en visie? Het kunnen vinden in waar het bedrijf voor staat en wat ze doen, is eigenlijk net zo belangrijk als het interessant vinden van de functie.

Bewijs waarom je geschikt bent
Pak de eisen van de vacature erbij en onderbouw met voorbeelden waarom je aan de eisen voldoet. Dit hoeft niet altijd bij een betaalde baan te zijn, je kunt de vaardigheden ook ontwikkeld hebben in je vrije tijd (bijvoorbeeld bij vrijwilligerswerk of je studentenvereniging).

Let daarbij wel op dat je geen clichés gebruikt. Bedrijven krijgen veel brieven die bomvol clichés staan. Als je (veel) clichés gebruikt, sta je al met 1-0 achter en is de kans groot dat je op de ‘nee-stapel’ belandt. Iedereen kan namelijk zeggen dat de functie een grote uitdaging is, dat ze de vacature als een grote kans zien, dat het de passie is en dat het een droom is om bij het bedrijf te werken. Wil je uitblinken? Pak het dan anders aan en houd het dichtbij jezelf.

Afsluiting
Een goede afsluiting zorgt ervoor dat jij bij de lezer blijft ‘hangen’, daarom is de afsluiting net zo belangrijk als de opening. In je afsluiting wil je een positieve indruk achterlaten. Door een sterke afsluiting krijgt de werkgever nog en keer een positieve indruk over jou. Zorg daarom dat de laatste zin echt opvalt!

Houd de afsluitende zin wel dichtbij jezelf. Ben je erg enthousiast? Sluit je brief dan bijvoorbeeld af met: “Ik licht met alle plezier mijn sollicitatiebrief mondeling toe.”.

2 – HANDIGE TIPS

Zorg dat je brief goed en makkelijk leesbaar is

Gebruik korte zinnen met niet meer dan één bijzin. Schrijf je tekst daarnaast met enthousiasme, want dan komt dat ook zo over bij de lezer.

Maak je brief persoonlijk

Het is belangrijk dat je je onderscheidt, dit kun je doen door een brief persoonlijk te maken. Dat kan door bijvoorbeeld een mini-anekdote, een persoonlijk verhaal over jezelf. Zo’n anekdote laat zien waarom je graag bij het bedrijf wil werken.

“Vroeger ging ik altijd met mijn vader mee op de vrachtwagen, voor mij was dat écht een uitje. Dat is waar mijn interesse 
voor de logistiek begon.” 

Laat je brief opvallen

Je kunt je brief ook laten opvallen door de opmaak van de brief. Kijk wel of het past bij de functie en het bedrijf. Als je solliciteert bij een heel formeel bedrijf, dan is dat niet de beste keuze. Maar als je op de website van het bedrijf ziet dat ze wel van ‘vernieuwende’ dingen houden, dan kun je losgaan!

Solliciteer je bij een zoetwarenspecialist? Maak je motivatiebrief dan bijvoorbeeld in de vorm van het etiket van een snoepje.  

Controle

Controleer je brief goed! Lees je brief bijvoorbeeld hardop voor zodat je zelf hoort of de zinnen lekker lopen. Laat jouw brief door anderen lezen en controleer hem daarna nogmaals. Verstuur hem pas als je helemaal tevreden bent.

INSCHRIJVEN
close slider

    Schrijf je in als kandidaat bij ViaJou!

    Vul a.u.b. alle velden correct en volledig in.

    Upload hier uw recente CV (voorkeur in Word)

    Een inschrijving zal door ViaJou vijf jaar bewaard worden, waarbij je altijd de mogelijkheid hebt de inschrijving tussentijds in te trekken.
    Voor meer informatie: zie ons privacy statement.