Terug naar nieuws

Functie eisen: Voldoe je niet volledig aan de eisen, wat dan?

Voldoe je aan de eisen?

Je bent bezig met de zoektocht naar een nieuwe baan, er komen allerlei leuke en interessante vacatures voorbij maar je voldoet niet aan alle gevraagde eisen. Heeft het dan zin om te solliciteren?

Je kunt absoluut reageren op een functie als je niet voldoet aan alle eisen. Natuurlijk heb je meer kans als je aan alle eisen voldoet, maar laat je zeker niet weerhouden als je niet aan alle eisen voldoet. Ga wel eerlijk bij jezelf na of je aan ongeveer 80 procent van de eisen voldoet. Bedrijven weten negen van de tien keer zelf ook wel dat de ideale kandidaat helemaal niet bestaat. Maar zij denken: niet geschoten is altijd mis. En dat geldt voor jou ook!

Zijn het harde eisen of is het een pre?

Een vacature bestaat vaak uit harde eisen en pre’s. Een harde eis is een harde eis, maar een ‘pre’ is iets wat gunstig is om over te beschikken in deze functie. Probeer op basis van de vacaturetekst een beeld te vormen van de ideale kandidaat en ga vervolgens bij jezelf na welke vaardigheden en opleidingen belangrijk zijn in deze functie.

Hoe laat ik zien dat ik aan de eisen voldoe?

Het kan ook zijn dat jij voldoet aan bepaalde eisen, maar dat het niet terug te vinden is in je cv. Bijvoorbeeld vaardigheden die je tijdens je vrijwilligerswerk of je studententijd hebt vergaard. Voeg deze werkzaamheden toe aan je cv of licht deze uit in je motivatiebrief.

Het is niet verstandig om in je brief te vermelden wat je allemaal niet kunt, dus ga vooral in op de eisen waaraan je wel voldoet. Maar ga absoluut niet liegen, want daar heeft niemand wat aan.

Kijk verder dan de vacature

Of een functie bij je past is erg belangrijk, maar wat dacht je van het bedrijf waar je solliciteert? Je ‘commit’ je aan een bedrijf en dan is het belangrijk dat je je ook kunt vinden in hun missie en visie. Ben je een doorgewinterde vegetariër? Dan past een baan bij een slachthuis bijvoorbeeld niet zo goed bij je.

Ga bij jezelf na of je ook aan je eigen ‘eisen’ voldoet. Wat vind je zelf belangrijk bij een bedrijf? En in wat voor een bedrijf kom jij het beste tot je recht? Neem een kijkje op de website van het bedrijf om er een gevoel bij te krijgen en zoek de medewerkers op LinkedIn op, want zij kunnen maar zo jouw nieuwe collega’s worden!

Samengevat: Voldoe je aan ongeveer 80 procent van de eisen? Dan is het zeker verstandig om te solliciteren. Licht de eisen met voorbeelden uit in je motivatiebrief zodat je, hopelijk nieuwe, werkgever ook leest hoe en waarom je aan de eisen voldoet. Wees daarnaast eerlijk naar jezelf: voldoet het bedrijf ook aan jouw eisen?

 

INSCHRIJVEN
close slider

    Schrijf je in als kandidaat bij ViaJou!

    Vul a.u.b. alle velden correct en volledig in.

    Upload hier uw recente CV (voorkeur in Word)

    Een inschrijving zal door ViaJou vijf jaar bewaard worden, waarbij je altijd de mogelijkheid hebt de inschrijving tussentijds in te trekken.
    Voor meer informatie: zie ons privacy statement.